Gazeteci Dr. Ayşel Sadak İltaş, TRT Haber Dairesinde çalışırken 2015 seçimlerinde Kars CHP milletvekili adayı oldu. Seçimlerden sonra görevine döndüğünde TRT Haber Dairesinden "işe yaramaz elaman" diye TRT Radyosu'na sürgün edildi. Yılmadı, pes etmedi; 2018 seçimlerine kadar görevini sürdürdü. Radyoda "Herkesin Bir Meseli var..." ve "Hayat İçin On Dakika" adlı programları yaptı. 2018 seçimlerinde tekrar Kars CHP milletvekilliğine aday gösterildi. Seçim sonucunda tekrar görevine geri döndüğünde üç ay sonra "ihtiyaç fazlası personel" koduyla bu sefer Diyanet İşleri Başkanlığı'na sürgün edildi. Halen Diyanet İşleri Başkanlığı Ankara Müftülüğü'nde, radyo, televizyon, gazete ve dergi dahi çıkarılamayan birimde muhabir kadrosuyla çalışmakta. Azerbaycan ve Bosna'da savaş muhabiri olarak görev yapmış, yaptığı "Savaşın Çocukları" adlı haber programıyla 1996 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Haber Programcısı ödülünü aldı. Aynı haber belgesel programı ile uluslararsı ödüllere layık bulundu. 1992,93,94 yıllarında yaptığı haber programlarıyla bir çok ulusal ve uluslararası ödülleri var. Şimdi de İltaş, "Herkesin Bir Mesel'i Var" ismiyle bir kitap çıkardı. Kitap adeta bir meydan okuma gibi...
"BAŞARI RAHAT UYKU UYUYABİLEMKTİR"
İltaş, "Benim çalışmadığımı iddia ettiler... Bu kitap bunu söyleyenlere verilecek en güzel cevaptır. Başarıda kanaatkâr bir insan için umut yoktur. Başarıyı ölçmek ise çok zordur. Kendinizi hayata ve getirilerine kapattığınız an başarısızsınızdır. Hayat gücü başarıdan alır. Başarı rahat uyku uyuyabilmektir. Ahlaklı ve prensip sahibi olabilmektir. Etik davranışlarınız olursa uykunuz kaçmaz, prensip sahibi olmayan mutlu olamaz. Bazı şeyleri gizleyerek, inkâr ederek mutlu olamazsınız. Etiğin esas sorusu şudur; “Mutluluk nedir?” Başarmaya değecek şeyleri başardım diyebilir misiniz yapmaya çalıştıklarımızla? Doğru olanı yapmaya çalışmak, yardım etmek insanlara, iyilik yapmak" diyor ve şöyle devam ediyor:
“Para ile mutluluk olur mu?” sorusu; bir ekibin parçası olmak, iyi şeyler yapmak paranın vereceği mutluluktan çok üstündür. Para size konfor sağlayabilir. Mutsuz bir işiniz, mutsuz bir evliliğiniz varsa parayla en büyük mezarı yaptırmış ve sağ sağ içine girmiş olursunuz. Hayatınızdaki her insan önemlidir. Yeter ki onlara kendi istediğiniz gömlekleri giydirmeyin. Ben bana giydirilmeye çalışılan tüm gömlekleri reddettim. Hiç kimsenin gözü ile kimseyi görmedim. Çünkü ben kendi gönlümün gözüyle bakmayı öğrenmiştim. Siyasi oldum; ekmek parası kazanırken işime, arkadaşlığıma ve insani tavırları ağır basanlara hep öncelik verdim. Kimi tehlikeli gördüm biliyor musunuz? Felsefesi olmayanları. Her felsefe insanları iyiye doğruya güzele götürmek için değişim ve gelişim vaat eder. Bu nedenle sağ veya solda gerçekten okumuş insanların birbirine zarar vermeyeceği ve demokrasiyi benimseyeceği gibi bir temel düşüncem oluştu.
"ADAMA OLANIN BAŞI BELADAN EKSİK OLMAZ"
İltaş kitabı ile ilgili ise şunları söylüyor:
Bu kitap işte böyle bakmayı bilmeyen insanların beni TRT haber dairesinden alıp işe yaramaz diye radyoya sürdüğü günlerde yaptığım programlardan oluşuyor. Bu kitabı neden bugün çıkarma ihtiyacı hissettiğim sorusuna gelince ‘ihtiyaç fazlası’ personel –yani tanımı acımasızca koyarsak işe yaramazlar ekibi– içinde yer aldığım için. Ve… O çok bahsedilen tarafsız devlet memuru ilkesi ve teamüllerine ne kadar uyduğumun resmi kanıtını sunmak için. Benim için sürgünler önemli değil, kitabın ön sözünde de söylediğim gibi adam olanın başından bela eksik olmaz. Hayatım boyunca çalışırken taraf tutmadım. Bu kitabın içinde her kesimden; sağcı, solcu, partisiz sade vatandaş hikâyeleri var. Evet, çocukluğumdan beri hayalim olan milletvekili olup halkın sorunların dile getirme ülküsünden asla taviz vermedim. Ölünceye kadar da bu ülkümün arkasından gideceğim. Ancak hiçbir zaman siyaseti işime karıştırmadan. Kendime ve babama sözüm var…
KİTAPTA NE ANLATILIYOR?
İltaş'ın, "Herkesin Bir Mesel'i Var" isimli kitabında, başarılı insanların hayat hikayeleri bulunuyor. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Yatağa aç girmesinin" hikayesi de kitapta yer alıyor.
Kitapta eski Meclis Başkanları'ndan Cemil Çiçek'in muzu ilk defa üniversitede görmesinin perde arakası da anlatılıyor. Çiçek'in İltaş'ın programda kendisine yönelttiği 'Tarikatçı mısınız?' sorusuna" Aklımı kiraya ömrüm boyunca vermedim' cevabını vererek, yıllardır merak edileni açıklaması gibi net dobra sorulardan oluşan bir program zincirinin yazıya dökülmüş hali.
TRT yöneticilerinin programın kitaba dönüştürüleceği sözünü verdiğini, ancak zamanla bu sözün unutulduğunu belirten İltaş, "Söz namustur" anlayışıyla bu sözü kendim tutmak istedim" dedi.
Gazeteci Dr. Aysel Sadak İltaş kimdir?