Raporda çocuk işçiliği, çocuk cinayetleri, eğitim sisteminde yaşanan çarpıklık ve artan çocuk istismarı gibi konulara yer verildi. Dikkat çeken veriler şöyle:
2 MİLYON OKULLAŞAMADI
Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre; 2017/18 öğretim yılında ilkokul seviyesinde (1 - 4. sınıf) okullaşma oranı yüzde 91.5, ortaokulda (5 - 8. sınıf) 94.4 ve lise eğitiminde (9 - 12. sınıf) yüzde 83.5. AKP’nin 4+4+4 sistemi ile özellikle ilkokul seviyesindeki okullaşma oranlarında ciddi bir düşüş gözleniyor. 4+4+4 sisteminden önce yüzde 98.67 düzeyinde olan okullaşma oranı yüzde 91,5’e geriledi. Bu verilere göre ilk ve ortaokul düzeyinde yaklaşık 750 bin, lise düzeyinde ise yaklaşık 1 milyon çocuğun okullaşamadığı görülüyor.
ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK
Türkiye’de kadınların yüzde 26’sı 18 yaşından önce evleniyor, yüzde 10’u ilk çocuğunu 18 yaşından önce kucağına alıyor. Son 10 yılda 482 bin 908 kız çocuğu evlendirildi. Türkiye, çocuklara karşı cinsel istismar, taciz ve tecavüz olaylarında dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Son 10 yılda çocuk istismar davaları ise yüzde 700 arttı.
Tekin Bingöl
ÇOCUK HAKKI İHLALİNİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ !..
Adana Milletvekili İsmail Koncuk, 23 Nisanı çocuklarımıza armağan edilen bir tören olarak kutlamak yerine çocuklarımızın zorunlu eğitimin yanlışlıklarından kaynaklanan ve ekonomik sebeplerden dolayı Türkiye’de gün geçtikçe artış gösteren bir gerçek var, dedi. Çocuk işçiliği, kimi zaman onları bir atölyede çırak olarak görüyoruz, kimi zaman bir tarım işçisi olarak, kimi zaman ise zorla çalıştırıldıklarına şahit oluyoruz. Ancak birçoğumuzun aklına bunun bir insan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlali olduğu gelmediğini belirtti.
Bir eğitimci olarak, 2018 yılında Hükümet tarafından “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” ilan edilmiş, bu proje ile çocuk işçiliğinin azaltılması yönünde ne tür adımlar atılmıştır buna bakmak lazımdır. Korunmasız ve güvencesiz bir şekilde çalışma hayatında olan çocukları korumak öncelikli olarak "devletin” görevidir. Ancak “bu alanda mücadele etmek de insanlığın, çocuklara borcudur”.
Koncuk şöyle devam etti, “Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı olarak, çocuk işçiliğinin önlenmesi için hangi çalışmalar yapılmaktadır, çocuk işçiliğin önlemesi konusunda hangi sıklıkla denetimler yapılmaktadır ve çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılması için kalıcı ve yeni politikalarınız bulunmakta mıdır? Bu sorulara çözüm üretmek gerekir. Bunları görmezden gelip ekonomik zorluklardan dolayı tasarrufa gidilirse, gelecek yıllarda daha da büyüyecek sorunlara zemin hazırlarız.” dedi.
İsmail Koncuk
Koncuk, Türkiye’de okula gitmeyen çocuklar için haftalık çalışma süresinin 54 saat olduğu gerçeği, Türkiye’de çocuk işçiliğinin acınası halini gözler önüne seriyor. İş cinayetleri raporlarına bakıldığında yaşamını yitiren çocukların sayısı her yıl artmaktadır. Ancak raporlar ve istatistikler arasında farklar bulunmaktadır, çalışan çocuklar kayıtsız olarak çalıştırılmakta ve bu durum beraberinde birçok mağduriyet doğurmaktadır. Çocuk işçiliği ve buna bağlı olarak iş cinayetlerinin önüne geçilmesinde cezaların gözden geçirilmesi gereklidir.
İnsan hakları sorunu ve çocuk hakkı ihlalinin önlenmesi ve çocuk işçiliği ile mücadelenin önem kazanması için; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına ayrı ayrı soru önergesi hazırladığını ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verdiğini belirtti.