Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Adalet Komisyonu karıştı...

AKP’nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan kanun teklifinin Meclis’teki ilk görüşmelerine Adalet Komisyonu’nda başlandı. Adalet Komisyonu’nda büyük tartışmalar yaşandı.

AKP’nin, baroların bölünmesini ve anti demokratik bir delege yapısına sahip olmasını amaçlayan kanun teklifinin görüşmelerine TBMM Adalet Komisyonu’nda başlandı. Görüşmelerin yapıldığı salonda koronavirüs salgınına karşı hiçbir tedbir alınmadığı ve sosyal mesafe kuralına uyulmadığı görüldü.

AKP’nin baroları bölmeyi ve anti demokratik bir yapıya kavuşturmayı amaçladığı kanun teklifinin Meclis’teki ilk görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu salonunda gerçekleşiyor.. TBMM Adalet Komisyonu’nda başlayan görüşmelerin ilk dakikalarında salonun yetersizliği ve sosyal mesafe kuralının uygulanmayışı tartışma yarattı.

Meclis’teki Komisyon salonunda iktidar milletvekilleri sosyal mesafe kuralına göre bir oturma düzeni alırken muhalefet vekillerinin komisyon görüşmelerine etkin biçimde katılmasını sağlayacak önlemler alınmadı.

Muhalefet milletvekillerinin salonun durumuna dair itirazları ardından görüşmelere 15 dakika ara verildi.

Meclis'ten objektiflere yansıyan fotoğraflar şöyle:

İktidar sıraları


Muhalefet sıraları

Komisyon toplantısına aralarında İstanbul, Ankara, Trabzon barosu başkanlarının olduğu 7 baro başkanının katılmasına TBMM Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından ret yanıtı gelmişti.

Baro başkanları geçen hafta da teklifi protesto etmek için Ankara’ya savunma yürüyüşünde bulunmuş, Ankara girişinde yürüyüşleri engellenmişti.

"ÖLECEĞİZ BURADA ÖLECEĞİZ"

CHP İstanbul Milletvekili Dr. Ali Şeker, baro başkanlarının toplantıya katılma talebinin reddedildiğini söyledi. Bazı milletvekilleri corona virüsü salgını sırasında gerçekleştirilen görüşme üzerine komisyon salonundaki kalabalığa işaret ederek “öleceğiz burada öleceğiz” dedi.

İşte o anlar:

"BAROLARIN YAPISINA DARBE VURULMAK İSTENİYOR"

Muğla Milletvekili Burak Erbay, "Barolarımız hak arama özgürlüğünün teminatıdır. Güçlü adalet güçlü barolar ile mümkündür. Bu kanun teklifiyle baroların yapısı değiştirilerek savunma hakkına darbe vurulmak, barolar bölünüp parçalanmak istenmektedir. Sivil toplum örgütleri ve meslek odaları demokrasinin olmazsa olmazıdır. Bu nedenle bağımsız savunma ve bağımsız yargı için mücadele edeceğiz" dedi.

İşte Erbay'ın o açıklamaları:

BARO BAŞKANLARI MECLİS KAPISINDA OTURMA EYLEMİ BAŞLATTI

Avukatlık Kanununda yapılacak olan değişikliklere ilişkin yasa tasarısı Meclis Adalet Komisyonunda görüşülürken Baro Başkanları olarak komisyon toplantılarına katılma talebi reddedildi. Baro Başkanları Meclise de alınmıyor. Baro Başkanları Meclis kapısında bekletiliyor. Baro Başkanları Meclis oturma eylemi başlattı.

CHP'DEN BARO BAŞKANLARINA DESTEK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek Meclise alınmayan Baro Başkanlarına destek verdi. Erkek, "Adalet Komisyonu'nda barolara ilişkin bir teklif görüşülüyorken, baro başkanları içeri alınmıyor, fikirleri sorulmuyor. "Meclis'in kapısında bekletilen baro başkanları içeri alınmıyorsa biz yanlarına gideriz" dedik" ifadelerini kullandı.

HDP'DEN DE DESTEK

HDP Eş Genel Başkanı Mithar Sancar ve HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da Meclis kapısında eylem yapan Baro Başkanlarına destek verdi. Sancar, yargının tamamen iktidarın kontrolüne girdiğini söyledi.

İşte Sancar'ın o açıklamaları:


SAVUNMA MİTİNGİ YAPILMAYACAK

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, yarınki Savunma Mitingi'nin valilikçe yasaklandığını ve yapılmayacağını açıkladı.

Baro başkanları, "çoklu baro" tasarısının görüşüldüğü TBMM Adalet Komisyonu toplantıları boyunca meclis bahçesinde kalacak.

DURAKOĞLU: BU FOTOĞRAFI KİMSEYE GÖSTERMEYİN, BEN UTANIYORUM

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, TBMM’deki “çoklu baro” teklifinin Adalet Komisyonu’ndaki görüşmelerine katılmak isteyen baro başkanlarının Meclis’e alınmamasına tepki göstererek, “Bu fotoğrafı kimseyle paylaşmayın, ben utanıyorum” dedi.

OTURMA EYLEMİNE DE TAHAMMÜL EDEMEDİLER

Baro başkanlarının oturma eylemi de yapamayacağı belirtilerek alanı terk etmeleri istendi. CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı yaşananlara böyle isyan etti...

NE OLMUŞTU?

Çoklu baro teklifine karşı avukatların yarın Ankara’da gerçekleştireceği Büyük Savunma Mitingi öncesi kentte tüm eylem ve etkinlikler salgın bahane edilerek 15 gün süreyle yasaklandı.

Ankara İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan karar, Ankara Valiliğinin sitesinden duyruldu.

Valilikten yapılan açıklamada, “Ankara’da Covid-19 vaka sayılarında son günlerde maalesef artış yaşanmaktadır. Salgının yayılma hızının engellenmesi adına, il UHK kararı uyarınca ilimizde maske zorunluluğunun ve diğer kısıtlamaların yanısıra her türlü toplantı, gösteri yürüyüşü vb. faaliyetler 15 gün süreyle kısıtlandırılmıştır” denildi.

Barolar, Ankara'da 3 Temmuz'da (yarın) büyük savunma mitingi yapacaktı. Yasağın, mitinge bir gün kala alınması dikkat çekti.

Baro Başkanları AKP'nin çoklu baro sistemi teklifine karşı direnen avukatlar "Siyasi iktidara bu bölme ve parçalama projesinden vazgeçmesi, Demokratik kamuoyuna halkın sesinin kısılmasına yol açacak bu projeye karşı çıkarak, barolarına sahip çıkmaları için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz" diyerek mitinge tüm meslektaşlarını davet etmişti.

BARO BAŞKANLARINDAN TEPKİ

Ankara Valiliği'nin yasak kararını değerlendiren Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan, mitinge ilişkin Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu'ndan görüş aldıklarını söyleyerek, "Gerekçe olarak pandeminin ortaya konmasını, pek inandırıcılığını kabul etmekte zorlanıyorum. Açıkçası, yarın Ankara'da yapılacak olan son derece barışçıl, içerisinde gayrı yasal hiçbir unsur taşımayan, hak arama hürriyetimizden ibaret olan eylemimizin engellenmesine dönük bir bahane olduğunu düşünmekteyim" dedi.

Sosyal medyanın kapatılma sürecinin başlatıldığının altına çizen Sağkan, "Anayasal haklarımız çok ciddi tehdit altındadır. Ankara girişinde, baro başkanlarına yapılan zulmün bir değişiği aslında, bugün İl Hıfzıssıhha Kurulu aldı altında, yapılacak olan barışçıl anayasal bir hak olan gösterinin engellenmesiyle tekrar ortaya konulmuştur. Türkiye çok ciddi baskı rejiminin içerisine sokulmuş durumdadır. Maalesef pandemi buna bir gerekçe olarak sunulmaktadır. Pandemiye ilişkin bakanlığın ve bilim kurulunun ilan ettiği sosyal mesafe, maske gibi önlemlere uyulacağını taahhüt ettik. Buna rağmen bugün pandemi gerekçe gösterilerek bu tür bir toplantının mitingin 15 gün süreyle ertelenmesi adı altında tamamen anayasaya aykırıdır" diye konuştu.

'VAZGEÇMEYECEĞİZ!'

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu da yaptığı bir paylaşımla valiliğin kararına tepki gösterdi. Durakoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Anlattık dinlemediniz. Başkentimize geldik, yürütmediniz. Adalet Komisyonuna almadınız, görüşmediniz. Basın yayınladı, ekranlarını kararttınız. Sosyal medyada göründük, kapatmaya kalktınız. Miting çağrısı yaptık, yasak koydunuz. HABERİNİZ OLSUN: VAZGEÇMEYECEĞİZ!"

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER