Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

Adalar’da fayton bilançosu

İstanbul’un Adalar ilçesinde bu yılın ilk sekiz buçuk ayında 170 at öldü.

Cumhuriyet’ten Emre Deveci’nin haberine göre bu yıl 170 atın öldüğünü tespit eden Adalar Belediyesi, atların büyük kısmını Aya Nikola Kilisesi önündeki belediye atölyesinin bitişiğindeki araziye gömüyor.

Ancak Tepeköy ve Yörükali bölgelerinde ölümleri kayda geçmeyen atlar kayıt dışı olarak gömülüyor. Bazı ölü atlar da denize ya da ormana bırakılıyor.

Adalar Savunması’ndan Ömer Süvari, yılda ortalam 300 atın öldüğünü, ruam hastalığı görülünce sayının 400’e çıktığını aktardı. Atların ölümlerinde en büyük etken ise uygunsuz koşullarda kapasitelerinden fazla yük taşımaları.

Süvari’nin aktardığına göre Adalar’da at sayısı kışın 500, yazın ise 1000’den fazla. Ölümler nedeniyle adaya her yıl 400 yeni at götürülüyor. Kaymakamlık 2017’de Adalar’a yeni at sokulmasını yasaklamıştı. Taşıma da kaçak yapılıyor.

Atların ortalama ömrü 20-25 yıl. Ancak faytona koşulan atlar iki-üç yıl hayatta kalabiliyor.

VETERİNER BİLE YOK

Faytoncular Odası Başkanı Hıdır Ünal, dünyada metrekare başına en çok atın Adalar’da olmasına rağmen uzman veteriner, ambulans ya da hastane bulunmadığını ifade etti. Adalar İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün tek veterinerinin ise uzmanlık alanı atlar değil sokak hayvanları.

En çok at ölümünün yaz aylarında olduğunu belirten Ünal, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Büyükada’da yaptırdığı ahırın kapasitesinin ise 140 atlık olduğunu, Heybeliada ve Burgazada’da ise fayton sahiplerinin kendi imkânlarıyla yaptırdığı ve kötü koşullara sahip ahırların olduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER