Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

AB'den 6 ildeki kooperatiflere 2 milyon euro hibe desteği

Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) tarafından yürütülen ‘Sürdürülebilir Sosyo-Ekonomik Uyum İçin Girişimcilik Kapasitelerinin İyileştirilmesi (ENHANCER) Projesi’ kapsamında, Türkiye'de koruma altında olan Suriyelilerin ev sahibi toplumla birlikte girişimcilik ekosistemine dahil olmasını ve sürdürülebilir geçim kaynaklarına erişimini temin etmek amacıyla 6 ildeki kooperatiflere 2 milyon euro hibe desteği sağlanacak.

AB tarafından finanse edilen ve ICMPD'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonuyla yürüttüğü ENHANCER Projesi’ kapsamında, İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı için çağrıya çıkıldı ve başvurular başladı. Başvuruların değerlendirilmesi sonucunda, 6 ilde belirlenecek kooperatiflere 2 milyon euro hibe desteği verilecek.

Bursa’da düzenlenen basın toplantısı ile program ve hibe koşullarının ayrıntıları hakkında bilgi verildi.

'ENHANCER, GİRİŞİMCİLİK İKLİMİNİ GÜÇLENDİRECEK'

ICMPD Batı Balkanlar ve Türkiye Bölge Ofis Başkanı Tamer Kılıç, programa ilişkin, “Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programı FRİT bünyesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde yürütülecek ENHANCER Projesi’nin girişimciliğin güçlendirilmesini ve ekonomik kalkınmayı desteklemesi hedeflendi. En az 10 kooperatife destek verilecek. Kooperatiflerden çok sayıda proje bekliyoruz” dedi.

'TEMEL HEDEF EKONOMİK KALKINMA'

AB Türkiye Delegasyonu Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı Bölüm Başkanı Libor Chlad da AB’nin Türkiye’ye Suriyelilere ev sahipliği konusunda destek vermeye devam ettiğini belirterek, “Gerek Suriyeliler gerekse Türk girişimciler, finansmana erişim sorunu yaşıyorlar. ENHANCER gibi projeler, bu sorunu çözmeyi ve girişimcilik iklimini geliştirmeyi hedefliyor. Temel hedef ise ekonomik kalkınmaya destek” diye konuştu.

'KALKINMA AJANSLARI ÇOK SAYIDA AB DESTEKLİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRİYOR'

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Şimşek ise istihdam yaratma amaçlı girişimcilere destek programlarının bütçesinin Türkiye genelinde 32 milyon 500 bin euro olduğu bilgisini paylaştı. Kalkınma ajanslarının, bulunduğu illerde girişimcilik ikliminin gelişmesi için her türlü çabayı sarf ettiğini belirten Şimşek, ajansların ülke genelinde çok sayıda AB destekli projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Açılış konuşmalarından sonra söz alan ve bölgedeki tüm kooperatiflere proje hazırlama konusunda destek vermeye hazır olduklarını dile getiren ICMPD Hibe Programları Yöneticisi Gökmen Ataş, programın ayrıntıları ile ilgili şu bilgileri verdi:

KADIN VE GENÇ İSTİHDAMINI ARTICI PROJELERE ÖNCELİK TANINACAK

ENHANCER Projesi İstihdam Yaratma Odaklı Kooperatif Hibe Programı, kooperatif ve kooperatif birliklerini güçlendirerek istihdam potansiyellerini artırmayı, böylece geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve yerel ev sahibi topluluklara istihdam yaratmayı amaçlıyor.

İstihdam ve ekonomik büyümeye katkıda bulunabilen projelerin başvurabileceği programda, toplumsal cinsiyet eşitliğine saygılı, kadın/genç istihdamını artıracak ve geçici koruma sağlanan Suriyelilerin istihdamını artıracak projelere öncelik verilecek.

PROJE BAŞINA 40 İLA 300 BİN EURO DESTEK SAĞLANACAK

Bursa, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya ve Mersin illerinde kayıtlı kooperatif ve kooperatif birliklerine sağlanacak destek tutarı, toplam 2 milyon euro olarak belirlendi. Bu kapsamda, proje başına 40 ila 300 bin euro arası destek sağlanacak. İnsana yakışır ve kayıtlı istihdam fırsatlarının artmasına katkıda bulunan, iş ve işçi becerileri arasındaki uyumu iyileştiren, yeni çalışanlar istihdam eden, becerilerini geliştiren, sürdürülebilir işler aracılığıyla deneyimlerini artıran ve çalışanların kariyerine ve güvenilirliğine katkıda bulunan projeler için sağlanacak hibe desteği ile ilgili son başvuru tarihi, 14 Mart 2022 olarak belirlendi.

HİBE PROGRAMI’NIN ÖNCELİKLERİ

Önerilen projenin hibe desteğinden yararlanabilmesi için en az iki öncelikli alanı kapsaması gerekiyor. Projenin öncelikleri ise şöyle sıralandı:

- Geçici koruma altındaki Suriyeliler ve yerel ev sahibi topluluklar (Türk vatandaşları) için sürdürülebilir istihdam yaratmak.

- Sürdürülebilir istihdam aracılığıyla geçici koruma altındaki Suriyelileri Türkiye ekonomisine entegre etmek.

- Kayıtlı ve insana yakışır istihdam olanaklarını artırmak.

- İş ve işçi arasındaki beceri bağlantısını iyileştirmek.

- Kaynak verimliliğinin artırılması ve yeni ortakların ve çalışanların işe alınması yoluyla üretimi artırmak.

- Yeni ortakların veya çalışanların işe alınması yoluyla iş süreçlerini dijitalleştirmek.

BAŞVURU SAHİPLERİ İÇİN KOŞULLAR

Hibe desteğinden yararlanmak için ana başvuru sahipleri için koşullar ise şöyle:

- Yasal olarak bir kooperatif veya kooperatifler birliği olarak kayıtlı olması ve merkezlerinin hedeflenen illerde olması.

- Daha önce ödenmemiş ve vadesi geçmiş borçları, vadesi geçmiş sosyal harçları ve vergi ödemeleri, temerrüde düşmüş kredileri olmaması.

- Proje yönetme tecrübe ve kapasitesine sahip bir ekibinin olması.

- Aracı olarak hareket etmeyip projenin hazırlanmasından ve yönetiminden doğrudan sorumlu olması.

- Proje teklif çağrısının ilan edildiği tarihten (14.12.2021) itibaren en az 1 yıl önce kurulmuş olması.

ENHANCER PROJESİ NEYİ KAPSIYOR

ENHANCER Projesi kapsamında, geçici koruma sağlanan Suriyeliler ve ev sahibi toplulukların (Türk vatandaşları) girişimcilik faaliyetlerinin artırılmasına ve etkin ve kapsayıcı hizmetler için yerel girişimcilik ekosistemlerinin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürütülüyor. Proje ile merkezi ve yerel düzeyde politika oluşturma, uygulama ve koordinasyon süreçlerine katkı sağlanması planlanıyor.

(ANKA)

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER