ABD’deki, New York Eyalet Üniversitesi'ne (State University of New York-SUNY) bağlı Binghamton Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde doktorasını yapan Mehmet Baki Deniz’in tezi Türkiye'de kabul edilmedi. Tezinin geçerli sayılması talebi Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) tarafından reddedilen Deniz’in avukatı davayı Danıştay’a götürdü.
Geçmiş yıllarda, aynı okul ve bölümden alınan bir başka diplomanın daha Türkiye'de reddedildiği ortaya çıktı. 2018’de ÜAK’a doktora diploma denkliği için başvuru yapan Güllistan Yarkın’a, “Türkiye'de Ulusal-Irksal Formasyon ve Sömürgeselliğin Oluşumu: İstanbul’daki Bir İşçi Sınıfı İlçesi Zeytinburnu’nda Türk-Kürt İlişkileri, 1950-2017” başlıklı tezi için Eylül 2020’de 'ret' mektubu gönderildi.
RET GEREKÇESİNDE 'TERÖRLE MÜCADELE' VE 'TÜRK CEZA KANUNU' SIRALANDI
Aynı okuldan mezun olan Deniz'e gönderilen diploma denklik ret mektubunda sadece yönetmeliğin 6/2 Maddesi gerekçe gösterilirken, Yarkın'a gönderilen mektupta yönetmelik maddelerine referans verilmeden, "Terörle Mücadele Kanunu" ve "Türk Ceza Kanunu"ndan maddeler sıralandı.
Başvurusundan 2 yıl sonra gönderilen ret mektubunda, Yarkın’ın 532 sayfalık İngilizce tezinde kullandığı kavram ve ifadelerin Terörle Mücadele Kanun'un 7/2 Maddesi’nde ve Türk Ceza Kanunu'nun 301. Maddesi’nde öngörülen “suçları oluşturabileceği" ve çalışmasında öne sürülen tezlerin "bilimsel bir objektiflikte ele alınıp tartışma yerine aşağılayıcı birtakım yakıştırmalarla tek taraflı bir bakış açısıyla ortaya konulduğu " öne sürüldü.
MAKALELER ULUSLARARASI AKADEMİK DERGİLERDE YAYIMLANDI
Yarkın'ın doktora tez danışmanlığını, Türkçe’ye "Yarım Kalmış Bir Şarkı: Bobby Sands, IRA ve Açlık Grevi", Kürtçe’ye "Straneke Nîvcomayî: Bobby Sands, IRA û Greva Birçîbûnê" olarak çevrilen kitabın yazarı, İrlanda-Amerikalı Sosyoloji Profesörü Denis O'Hearn yaptı.
Diplomalarının geçerliliği Türkiye sınırlarında reddedilen ve çalışmaları Türkiye’nin bilimsel standartlarına uygun bulunmayan Deniz ve Yarkın'ın makaleleri uluslararası akademik dergilerde yayımlandı.
Ayrıca SUNY-Binghamton Sosyoloji Bölümü, dünyaca bilinen araştırmacılardan Immanuel Wallerstein, Giovanni Arrighi, Terence Hopkins, Anibal Quijano, Cedric Robinson, James Petras, Walden Bello gibi araştırmacılara ev sahipliği yapmasıyla biliniyor.