Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü neden kutlanıyor? İşte 8 Mart'ın tarihçesi ve önemi...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü 2022 yılında tüm dünyada kutlanıyor. Çok sayıda ülkede milyonlarca kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle sokağa çıkarak kadınların toplumda geri plana itilmesini ve kadına yönelik şiddeti protesto ediyor. Peki 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün nedir? 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihçesi nedir?

Tüm dünyada 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Birçok ülkede milyonlarca kadın sokağa çıkarak kadın hakları için seslerini yükseltirken, Türkiye'de de yıllardır İstiklal Caddesi'nde Feminist Gece Yürüyüşü düzenleniyor. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü tarihçesi ise sıklıkla merak ediliyor. Söz konusu günün geçmişi ise Amerika'ya uzanıyor...

8 MART'TA NE OLDU?

1857 yılının New York'unda bir tekstil fabrikasındaki işçiler greve çıktı. Polisler ise çoğu kadınlardan oluşan grevcilerin üstüne fabrikaların kapılarını kilitledi. Bu sırada çıkan yangında 120 kadın yanarak hayatını kaybetti. Takvim yaprakları 8 Mart 1908'i gösterdiğinde ise çoğu sosyalist olan kadın işçilerin önderliğinde sendikal haklar ve kadın işçilerin talepleri için büyük yankı uyandıran bir miting düzenlendi. Öte yandan Rusya Çarlığını yıkan 1917 Şubat Devrim süreci de 8 Mart'ta kadınların grevi ve yürüyüşleriyle başladı.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIYOR?

Danimarka'nın Kopenhag kentinde 1910 yılında düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında ise Clara Zetkin'in önerisiyle, 8 Mart'ın her yıl "Kadın Günü" olarak kutlanması kararlaştırıldı. 1977 yılına gelindiğinde ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Martı "kadın hakları, uluslararası barış günü" olarak kabul etti.

Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında 'Emekçi Kadınlar Günü' olarak kutlandı. 1975 ve onu izleyen senelerde 8 Mart daha kitlesel ve kapalı mekanlardan sokağa çıkarak kutlanmaya devam etti.

Her 8 Mart'ta kadınlar, eşitlik, özgürlük ve adalet talebini yineliyor. Kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini protesto ediyor. İş yaşamında ve hayatın her alanında geri plana itilmeyi reddediyor. Son yıllarda ise binlerce kadın, İstanbul'un sembollerinden biri olan İstiklal Caddesi'nde feminist gece yürüyüşü düzenliyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER