İzlanda Meteoroloji Ofisi tarafından yapılan açıklamada, ülkenin güneybatısındaki Reykjanes bölgesinde yaklaşık bir hafta içinde 17 bin farklı depremin kaydedildiğini açıkladı. Ofisten yapılan açıklamada, 24 Şubat tarihinde 5.6 büyüklüğünde, 27 Şubat ve 1 Mart’ta da 5 üzeri büyüklükte depremlerin meydana geldiğini açıkladı.
VOLKANİK PATLAMANIN HABERCİSİ
Aktif ve pasif olarak yaklaşık 130 yanardağın bulunduğuna dikkat çeken İzlanda Üniversitesi’nden volkanoloji Profesörü Thorvaldur Thordarson, “Şu anda ‘Neden?’ diye soruyoruz. Neden bu kadar sık deprem oluyor? Dünyanın kabuğuna bir magmanın girişi çok muhtemel. Yüzeye yaklaştığını biliyoruz, ancak yaklaşmaya devam ediyor mu? Bunu tespit etmeye çalışıyoruz. Bölgedeki birden fazla yanardağ düşünülürse, bu volkanik bir patlamanın habercisi olabilir” dedi.
"24 SAAT SALLANMAK ALIŞILMADIK BİR DURUM"
Reykjanes’te yaşayan Audur Alfa Olafsdottir, Amerikan medyasına yaptığı açıklamada, “Burada depremlere alışığım. Ancak bu kadar fazlasına değil. 24 saat boyunca sallandığını hissetmek alışılmadık bir durum. Size doğa karşısında ne kadar güçsüz olduğunuzu hatırlatıyor” dedi. Grindavık kasabasında öğretmenlik yapan Pall Valur Björnsson ise “Daha önce hiç böyle bir şeyi tecrübe etmemiştim. Depremlere alıştık, ancak şu anda çok daha sık oluyor. Korkmuyorum ama rahatsız edici. Geceleri iki defa sallantı nedeniyle uyanıyorum. Zor ama bununla yaşamayı öğreneceğiz gibi” dedi.
YENİ ZELANDA'DA DA PEŞ PEŞE DEPREMLER MEYDANA GELDİ
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu, Yeni Zelanda açıklarında 7.3 ve 7.4 büyüklüğündeki depremlerin ardından 8.1 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bölgede tsunami uyarısı yapıldı.
Yeni Zelanda Ulusal Acil Durum Yönetimi Ajansı tarafından yapılan açıklamada tsunami uyarısı yapılarak, Kuzey Adası ve Great Barrier Adası'nın doğu kıyısına yakın olanların derhal “en yakın yüksek yere veya mümkün olduğunca iç kesimlere” gitmesi yönünde çağrıda bulunuldu. Depremde can ve mal kaybına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.