Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

6 Şubat depremlerinin birinci yılı: Ne oldu?

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli tüm Türkiye'yi sarsan büyük depremin üzerinden bir yıl geçti. 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki iki deprem, ardında büyük acılar bıraktı.

6 Şubat 2023 saat 04.17'de Kahramanmaraş ve Elbistan'da 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Kilis, Adıyaman, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya, Elazığ ve Şanlıurfa'da büyük yıkıma yol açtı.

DEPREMLER KAÇ SANİYE SÜRDÜ?

6 Şubat 2023 günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem 65 saniye sürdü, Elbistan'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki ikinci deprem ise 45 saniye sürdü.

Sarsıntı ve yıkımın büyüklüğü nedeniyle hükümet, deprem bölgesi için uluslararası yardımı da içeren dördüncü seviye alarm ilan etti.

OHAL İLAN EDİLDİ

8 Şubat 2023 Çarşamba günü 90 gün süreyle deprem bölgesinde olağanüstü hal ilan edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen ve Resmi Gazete'de yayımlanan; depremden etkilenen 10 ili kapsayan olağanüstü hal (OHAL) kararıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Buna göre, Anayasa'nın 119. maddesi ile 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun 3'üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine göre Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa OHAL bölgesi sayıldı.

6 ŞUBAT DEPREMİ NEDENİYLE KAÇ KİŞİ ÖLDÜ?

6 Şubat depremi nedeniyle resmi rakamlara göre 53 bin 537 kişi öldü, 107 bin 213 kişi de yaralandı.

AFAD YETERSİZ KALDI

Depremin ilk günlerinde kurtarma ekiplerinin yetersiz olduğuna yönelik yoğun eleştiriler yapıldı.

Ayrıca AFAD'ın yurt dışından gelen kurtarma ekiplerini de koordine edemediği belirtildi.

ERDOĞAN HELALLİK İSTEDİ

Deprem sonrası hükümete yönelik eleştiriler artarken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Adıyaman'da 'helallik' istedi. Erdoğan, "Maalesef ilk birkaç gün Adıyaman'da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Sizden helallik istiyoruz" dedi.

KIZILAY ÇADIR SATTI

Ahbap Derneği'nin depremzedeleri barınma ihtiyaçlarını karşılamak için Kızılay'dan çadır satın aldığının ortaya çıkması kurumun ağır şekilde eleştirilmesine neden oldu.

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık eleştirilere cevap olarak yapılan işlemin yasal olduğunu savundu.

İki binden fazla çadırın depremzedelere göndermek yerine başka bir yardım kuruluşuna satan Kızılay siyasilerin yoğun eleştirilerini aldı.

MÜTEAHHİTLER KAÇTI

Depremin vurduğu illerde 38 bin 901 bina yıkıldı. 26 bin binada arama-kurtarma faaliyeti yürütüldü.

Ölüm ya da yaralama sonucunun meydana geldiği binaların inşaatında kusurlu oldukları belirlenen yapı sahibi, yapı müteahhitti, fenni mesul meslek mensupları ve yapı denetim sorumluları hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 85’nci maddesinde düzenlenen 'taksirle öldürme suçu' ve TCK 89’ncu maddesinde düzenlenen 'taksirle yaralama suçu' yönünden cezai soruşturma ve kovuşturma yürütüldü.

Ancak alınan önlemlerin yetersiz olması nedeniyle pek çok müteahhid deprem sonrası kayıplara karıştı.

AK PARTİ VE MHP'DEN RET

İYİ Parti'nin depremde kaybolan çocuklara yönelik araştırma önergesinin TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi için verdiği grup önerisi, AK Parti ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

ÖLÜ SAYILACAKLAR

Depremden bu yana kendisinden haber alınamayan, cenazesine ulaşılamayan çok sayıda kayıp var.

Depremin 1 yılı doldurmasıyla bulunamayan kişiler ölmüş kabul edilecek.

YERLİKAYA BİLGİ VERDİ

İçişleri Bakanı Yerlikaya, AFAD’da 6 Şubat depremlerinden bu yana yapılan çalışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yerlikaya, "Devletimiz tam bir seferberlik halinde deprem bölgelerinde çalışmaya başladı" diyen Bakan Yerlikaya, "150 bin yardım TIR'ı gönderildi. Milletimiz topyekün yaraları sarmak için çırpındı. Asrın felaketi, asrın dayanışması oldu. Toplam 650 bin personel görev yaptı. 23 gün boyunca bir can daha kurtarabilir miyim, diyerek fedakarca çalışan tüm arama kurtarma ekiplerimize şükran borçluyuz. Enkaz altından kurtardıkları her canda insanların birlik ve dayanışma ruhunu göstermiştir" şeklinde konuştu.

DEPREMİN MADDİ HASARI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Deprem Gerçeği ve Kentsel Dönüşüm Şurasının Sonuç Bildirgesi'ni kamuoyuyla paylaştı.

Mehmet Özhaseki, "6 Şubat depremlerinde 100 milyar doların üzerinde bir hasar ile karşı karşıyayız. Türkiye bir deprem ülkesi. Tek çare kentsel dönüşüm" dedi.

SORUNLAR DEVAM EDİYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzeirnden 1 yıl geçmesine rağmen depremzedelerin mağduriyetleri giderilmedi.

Deprem bölgesinde çadır, konteyner, su, ısınma, hijyen, elektrik, beslenme sorunları hâlâ devam ediyor.

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER