Halka arz, ekonomi gündemini yakından takip eden yatırımcıların aşina olduğu bir terim olsa da pek çok yatırımcı adayı “Halka arz nedir?” sorusunun cevabını merak ediyor. Halka arz, kısaca şirketlerin hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan ederek yatırımcılara hissedar olma yolunu açması olarak tanımlanıyor.
Şirketler finansman kaynağı sağlamak, mali yapılarını güçlendirmek, değer artışı sağlamak, prestijlerini sağlamlaştırmak, likidite ve kredibilitelerini artırmak gibi amaçlardan dolayı halka arz faaliyetlerinde bulunabiliyor. Halka arz olmak isteyen şirketler, aracı kurum vasıtasıyla hisselerin satışa çıkacağı zamanı belirlemek için bir tarih belirliyor. Her şirketin halka arz tarihi farklı zamanlarda olabiliyor.
1. Halka Arzdan Kazançlı Çıkabilmek için Hangi Şartlar Gerekli?
Halka arza katılmak isteyen yatırımcıların şirket izahnamesi, araştırma raporları, finansal tabloları iyi bir şekilde analiz etmesi ve şirketin piyasadaki konumu ve geçmişi hakkında bilgi sahibi olması önem taşıyor. Şirketin büyüme potansiyeline sahip yapıda olup olmadığına dikkat edilmesi, yatırımın getirisi ve kazançlı olup olmayacağı hususunda belirleyici oluyor.
Yapılacak yatırımın geleceği açısından halka arz işlemi sonrası toplanacak kaynağın şirket tarafından nasıl değerlendirileceğine ve temettü konusunda hangi adımların atılacağına da dikkat edilmesi gerekiyor. Yatırımcıların sektöründe öncü, gelişime açık, yüksek büyüme potansiyeli olan, istikrarlı bir mali performansa sahip şirketlerin hisselerini tercih etmesi yatırım getirisi açısından en önemli noktalar oluyor.
2. Halka Arzın Yatırımcılara Getirileri Nelerdir?
Yüksek büyüme potansiyeli olan ve gelişmekte olan sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin hisse senetlerinin değeri arttıkça yapılan yatırımların getirisi de uzun vadede daha yüksek olabiliyor. Halka arz yatırımlarından faydalanan yatırımcıların uzun vadede elde edecekleri getiriyle, finansal amaçlarını daha kolay bir şekilde gerçekleştirmeleri de mümkün oluyor.
3. 2022’de Halka Arz Olan Şirketler Hangileri?
2022’de halka arz olan şirketler arasında farklı sektörlerde faaliyet gösteren pek çok büyük şirket öne çıkıyor. Söz konusu yılda halka arz olan şirketlerin listesi şu şekilde:
⦁ Oncosem Onkolojik Sistemler
⦁ Tera Yatırım Menkul Değerler
⦁ Ahlatcı Doğal Gaz Dağıtım
⦁ Birikim Varlık Yönetim
⦁ Platform Turizm
⦁ Özsu Balık Üretim
⦁ Alfa Solar Enerji
⦁ Aztek Teknoloji Ürünleri
⦁ Hidropar Hareket Kontrol Teknolojileri
⦁ Barem Ambalaj
⦁ Obase Bilgisayar
⦁ Rubenis Tekstil
⦁ Dap Gayrimenkul
⦁ Yayla Argo Gıda
⦁ Gezinomi
⦁ Sanica Isı
⦁ Kiler Holding
⦁ Koroplast
⦁ SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri
⦁ EYG Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
⦁ Kocaer Çelik
⦁ Pardus Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı
⦁ Makim Makina Teknolojileri
⦁ Şeker Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
⦁ Europen Endüstri
⦁ Sun Tekstil
⦁ Bms Birleşik Metal
⦁ İmaş Makine
⦁ Kimteks
⦁ Consus Enerji
⦁ Suwen Tekstil
⦁ LDR Turizm
⦁ Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri
⦁ Ensari Deri
⦁ Gür-Sel Turizm
⦁ Koleksiyon Mobilya
⦁ Investco Holding
⦁ Hitit Bilgisayar
⦁ Hun Yenilenebilir Enerji
⦁ Panelsan Çatı Cephe Sistemleri
Yatırımcıların ilgiyle takip ettiği halka arz takviminde yer alan şirket sayıları yıllara göre değişiklik gösterebiliyor. 2021’de halka arz edilen şirket sayısı 52 olarak belirtiliyor. 2022 yılında 41 şirket halka arz edilirken, 2023 yılında halka arz edilecek şirketler ise şimdiden merakla bekleniyor. Yatırımcılar halka arz takvimi üzerinden arz gerçekleştirecek şirketleri takip ederek haberdar olabiliyor. Fırsatları değerlendirmek için siz de halka arz takvimi üzerinde düzenli kontroller yapmayı unutmayın!