Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin “BB” olan uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunun ve “negatif” not görünümünün teyid edildiği belirtildi.
Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, “Türkiye'nin reytingi ve negatif not görünümünü, zayıf dış finansmanını, geniş dış açık finansman gereksinimini, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcunu, yüksek enflasyonunu, ekonomik oynaklık geçmişini ve politik ve jeopolitik risklerini yansıtıyor.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin güçlü yanlarına da değinilerek, “Reyting, güçlü kamu finansmanı, geniş ve çeşitlilik taşıyan ekonomisi, canlı özel sektörü, kişi başına gayri safi milli gelir ve aynı gruptaki ülkelerin ortalamasını üzerinde olan insani kalkınma göstergeleri ile destekleniyor.” vurgusu yapıldı.
‘DEĞER KAYBINA UYUM SAĞLADI’
Fitch Ratings’in açıklamasında, geçen yıl yaşanan Türk Lirası’ndaki değer kaybının ardından ekonominin uyum sağladığı belirtilerek, şu değerlendirmede bulunuldu:
“Yeniden dengelenme ve istikrar yolunda cari açık tarafında sert bir düzeltme gerekiyor. Ekonomik iyileşme görünümü, enflasyon, ekonomik politika uygulaması, bunun kamu finansmanı ve bankacılık sektörüne olan etkisi açısından dikkate değer belirsizlikler mevcut.”
Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu yılın sonunda yüzde 1,1 seviyesinde daralmasının beklendiği, ekonominin 2020 yılında ise yüzde 3,1 büyüme ile yeniden canlanmasının beklendiği aktarıldı.
BETAM DA UYARDI
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), yılın ilk 3 ayıyla ilgili öncü göstergelerin, Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekte yüzde 4 küçüleceğini gösterdiğini açıkladı.
Türkiye ekonomisi geçen yılın son çeyreğinde de reel olarak yüzde 3 küçülmüştü. Doç. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan “Ekonomik Küçülme Sürüyor” başlıklı “Ekonomik Büyüme ve Tahminler: Nisan 2019” notunda şu vurgu yapıldı:
Yatırım kamudan
- Kesinleşen ocak, şubat ve kısmen açıklanan mart ayı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) öncü göstergeleri ile yaptığımız hesaplamalara göre 2019’un ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 4 azalmasını bekliyoruz. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle hesaplanan bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH yüzde 0.5 küçülecek.
- 2019’un ilk çeyreğinde 2018’in son çeyreğine kıyasla mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış tüketim öncü göstergelerinde bir önceki çeyreğe kıyasla bir miktar iyileşme olmakla birlikte küçülme sürecek.
- 2019 yılının birinci çeyreğinde 2018 yılının son çeyreğine kıyasla perakende ticaret sektörü mevcut mal stok seviyesi hariç yatırım öncü göstergelerinde azalışın yavaşlamasını veya artışa geçiş bekliyoruz.
- Çeyreklik bazda 2018 yılının son çeyreğinde yüzde 3.2 artan kamu yatırım harcamalarının 2019 yılının ilk çeyreğinde yüzde 62.8 ile olağanüstü bir artış göstereceğini hesaplıyoruz.
- 2019’un ilk çeyreğinde reel ithalatın yüzde 22.3 azalmasını, reel ihracatın ise yalnızca yüzde 1.6 artmasını tahmin ediyoruz. Bu nedenle net ihracatın büyümeye katkısının devam etmesini bekliyoruz.
- GSYH’nin tahmininde kullandığımız diğer değişkenlere baktığımızda, çeyreklik bazda perakende sektörü fiyat beklentisinin yüzde 9.2 ve hizmetlere olan talebin yüzde 1.5 azalacağını hesaplıyoruz. Bir önceki çeyrekte yaklaşık 5 küçülen imalat sanayi üretim endeksindeki azalışın bu çeyrekte durmasını bekliyoruz. Elektrik tüketiminin ise değişmemesini bekliyoruz.