Gündem Bilim Teknoloji Spor Dünya Ekonomi Siyaset Sağlık Eğitim Kültür Sanat Magazin Yaşam Reklam Künye Gizlilik Sözleşmesi İletişim
Yazılım ve Tasarım: Bilgin Pro © 2024KRT TV Tüm Hakları Saklıdır

15 Temmuz gazilik madalyasını iade eden Sabri Ünal yaşadıklarını anlattı

15 Temmuz gazilik madalyasını iade eden Sabri Ünal yaşadıklarını anlattı: Her şey ücretsiz diye şikayet hakkımız yoktu…

Sabri Ünal, 15 Temmuz darbe girişiminde, İstanbul Altunizade’de iki tankın geçişine engel olmak isterken bir kolunu kaybederek gazi olmuştu. Darbe girişiminden yaklaşık iki yıl sonra, Twitter üzerinden gazi unvanını ve gazi madalyasını iade ettiğini duyurarak büyük tepki toplayan “15 Temmuz gazisi” Sabri Ünal, yine Twitter üzerinden tedavi sürecinde yaşadıklarını anlattı ve 15 Temmuz gazileri ve şehit aileleri için toplanan paraların akıbetini sordu.

Sabri Ünal, Eylül 2016’da Anadolu Ajansı‘na yaptığı açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız bizi sokaklara, meydanlara, havalimanlarına çağırmış olmasaydı belki bugün bu zalim topluluğun elinde bir nevi esir hayatı yaşıyor olacaktık” cümlelerini kurmuştu. Ancak Ünal iki sene sonra, Kasım 2018’de, “Kimseye kırgın değilim. 15 Temmuz gecesi sokağa fırlamak kendi aptallığımdı, faturasını devlete ödetmeye kalkamam” diyerek, gazilik madalyasını ve gazilik unvanı gereği kazandığı tüm hakları iade edip, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndaki işinden de istifa etti.

Kasım 2018’de gazilik madalyasını ve unvanını iade etmeden önce 15 Temmuz gazileri ve şehit aileleri için toplanan 309 milyon lira için “Cüzi bir miktar” diyen AKP Sözcüsü Ömer Çelik’e, “O yardımlar cüzi ise 15 Temmuz gazileri ve şehit yakınları yarın aç biilaç kalıp dilenmeye başlarsa başınızı hangi kuma gömeceksiniz! Pendik’te bir 15 Temmuz gazisi beş gün kadar önce ameliyat oldu? Arayıp sordunuz mu?” diyerek yine Twitter üzerinden sert tepki göstermişti.

Sabri Ünal, Twitter hesabından, “Size komik bir şey söyleyeyim de biraz 15 Temmuz gazilerinin haline gülün!” diyerek başlattığı Tweet dizisinde bu süreçte yaşadıklarını, gazilik unvanını, madalyasını ve haklarını neden iade ettiğini anlattı. Ünal, 15 Temmuz gazileri ve şehit aileleri için toplanan paraların akıbetini sordu.

Ünal, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Size komik bir şey söyleyeyim de biraz 15 Temmuz gazilerinin haline gülün!

8 hastane 9 doktor gezerek sonunda rahatsızlığımı tedavi edecek bir doktor bulabildim! Nasıl yani diyebilirsiniz? Niye 8 hastane geziyorsun diyebilirsiniz? Şöyle ki;

“Her şey ücretsiz diye şikayet hakkımız yoktu”

Sabri Ünal, tedaviden sonra kolunda devam eden hareket güçlüğü için İstanbul‘daki Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi‘nde fizik tedavi görüyor fakat rahatsızlığına çare bulamıyor, kendisine de tedavi hakkının bittiği söyleniyor. Ünal, fizik tedavi süreci devam ederken, 15 Temmuz gazileri programları için il il gezdiğini de sözlerine ekliyor. Ankara‘da Bayındır Hastanesi‘nde, başka bir “15 Temmuz gazisi”ni tedavi eden bir doktora ücret ödemeden muayene oluyor. MR sonucuna göre dirseğinin yerinden çıktığı ve o bölgede kemik parçaları kaldığı ve taburcu edildiği Marmara Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bunu fark etmediği ortaya çıkıyor. Ünal bu durumu, “Her şey ücretsiz olduğu için de kimseden şikayet etme veya kafasını ütüleme hakkımız yoktu” diye anlatıyor.

Ünal, bu sırada Ankara‘da iki farklı hastanede daha MR çektirerek durumu SGK’ya da bildiriyor. Tavsiye üzerine, Ankara Numune Hastanesi‘ndeki bir doktora muayene oluyor ve doktor, kemik parçalarını artroskopi ile alabileceğini ama ilgili cihazın hastanelerinde olmadığını, cihaz temin edilebilirse yapabileceğini, ayrıca yeni kırık olması sebebiyle en az bir sene beklemesini söylüyor. Bu süre içinde Ünal’ın hastanelerle ilişkisi pek sürmüyor çünkü hediye olarak verilen yurtdışındaki dil kursuna gidiyor, son doktor görüşmesinden dokuz ay sonra tekrar aynı doktora göründüğünde yine beklemesi söylenince dil kursunu uzatıyor.

Sabri Ünal, ülkeye döndükten sonra, Ankara Tıp Fakültesi’nde görev yapan ve elinde artroskopi cihazı olan bir doçent doktorla 100 lira fark ödeyerek görüşüyor ve doçent doktor, başka bir tedavi öneriyor ve profesör olarak Ankara Medical Park Hastanesi‘nde çalışan hocasıyla görüşmesini söylüyor. Ünal, Medical Park’ta normalde gazilere ücretsiz olması gereken hizmet için de 400 lira fark ödüyor. Burada kendisinden tedavi ve ameliyat için 24 bin lira isteniyor. Ücreti devletin karşılayacağını düşünüyor ama Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASPB) ücreti fazla bulunuyor, Ünal’dan başka hastanelerle görüşmesi isteniyor ve bir isim veriliyor. O isim de yapmazsa Ünal’a ödemenin yapılacağı bildiriliyor. Ünal, ismi verilen, Nazif Bağrıaçık Hastanesi‘nde çalışan Fatih Parmaksızoğlu ile görüşmek için İstanbul’a dönüyor. Parmaksızoğlu, kendisinin ameliyattan ücret almayacağını ama hastaneye 12 bin lira ödeme yapılması gerektiğini söylüyor. Ünal, Parmaksızoğlu’nun kendisiyle oldukça iyi ilgilendiğini de ekliyor.

Yeterli miktarda parası olmayan Sabri Ünal, ASPB ilçe müdürlüğüne başvuruyor, “Masrafı siz ödeyin, biz size öderiz” yanıtını alıyor. Ünal borç alarak ameliyat oluyor ama toplanan yardım paralarının nereye gittiği sorusu aklını kurcalamaya başlıyor.
Ameliyattan sonra ASPB yetkilileri kendisini ziyaret ediyor. Ünal, kendisine verilen sözü ve toplanan yardım paralarını hatırlatınca, “Ömer Çelik açıklama yaptı ya! O paralar dağıtılmayacak!” cevabını alıyor.

Taburcu olduktan sonra kendisine ödeme yapılıyor, borcunu kapatıyor ve ardından ilk iş gazilik unvanı ve madalyasının kendisinden alınması için dilekçe yazıyor. İstifa ettiğini de Twitter üzerinden duyuruyor. O günlerde Zaman gazetesi imtiyaz sahibi olan işadamı Fettah Tamince hakkında “kovuşturmaya yer yoktur” kararı verilmesini de eleştirmişti.

Ameliyattan sonra fizik tedavi süreci yeniden başlıyor. Önerilen fizik tedavi tedavisinin tutarı ise 36 bin lira. Ünal, yasal olarak hâlâ gazi statüsünde olduğu için ASPB’ye başvuruyor fakat ödeme için madalyasını geri alması şartı koşuluyor. Bu dönemde kendisine yine ASPB tarafından iş sözü verilmesine rağmen, kendi deyimiyle “torpili” olmadığı için iş başvuruları geri çevriliyor.

Ünal madalyayı geri kabul etmiyor ve yaklaşık altı ay sonra maaşı da 3400 liradan 2100 liraya düşürülüyor. Madalyayı iade ettikten sonra tedavi süreci çok daha zorlu hale geliyor. Bu sırada tedavi olmak için Ankara-İstanbul arası gidip gelmeye başlıyor. En sonunda ancak 2020 yılına, yani iki yıl sonrasına randevu alabiliyor.

Sabri Ünal, açıklamasını şu sözlerle bitiriyor: “Siyaset, torpil, 15 Temmuz şehit yakınları için toplanan paralar boş işler. Nefes alıp verdiğiniz için şükredin!”

İlginizi Çekebilir
SONRAKİ HABER